През 2006 г. две важни събития помогнаха за промяната в

...
 През 2006 г. две важни събития помогнаха за промяната в
Коментари Харесай

Как 2006 г. промени интернет?

 През 2006 година две значими събития помогнаха за смяната в интернет: Twitter започва активността си през март, а Фейсбук разгласи News Feed през септември.
Двете платформи показаха така наречен „ новинарски поток “ на всеобщата публика, променяйки метода, по който се ангажираме с другари, консумираме вести и изобщо - променяйки погледа ни към света. Тези непрекъснати потоци от актуализации се подреждат отчасти от непрозрачни логаритми, предопределени да персонализират наличието, тъй че потребителят да продължи да плъзга, до момента в който успее да види допустимо най-вече таргетирани реклами.

В най-хубавия случай тази смяна докара до нови взаимоотношения, обществено положителни акции, продемократични придвижвания и доста други. Но също по този начин проправи пътя към филтърни балони, пристрастяване към обществените медии, безпокойството да не изпуснеш нещо (FOMO anxiety) и даже намесата в персоналния ни избор. През по-голямата част на последните две години Фейсбук и Twitter са подложени на непрекъснат надзор върху ролята, която техните новинарски потоци изиграха в разпространяването на подправени вести в Съединени американски щати, а и освен там, напомня CNN tech.

В ретроспекция някои от първите чиновници се гордеят с това, което са основали макар непредвидените последствия.

" Очевидно е имало някои в действителност неприятни неща, само че платформата, която построихме, направи това, което трябваше да направи - даде глас на общностите ", споделя Блейн Кук, член на основателския екип на Twitter.

Но както основателите на платформите, по този начин и критиците им, са единомислещи в едно: Нарастването на броя на хората, които споделят изявления онлайн, се трансформира в наклонност, която се усилва с стартирането на пазара на iPhone през 2007 година, който предложи по-добри принадлежности за преместване на информация. 

Солейо Куерво, ранен Фейсбук дизайнер, споделя, че може би някои от най-лошите последици са могли да бъдат предотвратени с функционалност, наречена „ инспекция на истината “, представляваща жълта криволичеща линия, наподобяваща алената линия, която акцентира съмнителната граматика в текстовия програмен продукт Word.

„ Междувременно обичайните публицисти се опитваха да употребяват обществените медии, с цел да разширят аудиторията си, само че по този начин и не съумяха да плануват какъв брой доста тази технология ще дестабилизира медийната промишленост “, споделя Вивиан Шилер, някогашен основен изпълнителен шеф на NRP, която по-късно работи като новинар в Twitter.

„ Заплахата за онлайн изявленията трябваше да бъде по-ясна, поради тромавото естество на браузъра за онлайн вести по това време. Фейсбук и Twitter сътвориха успеваемост на новините, само че по време на процеса на раждане се появи и успеваемостта за подправените вести “, прибавя още Ширел.

Под натиска на регулаторите по целия свят Фейсбук, Twitter и други компании се борят да се оправят с подправени вести. Това включва потреблението на изкуствен интелект и работа с проверяващи от трети страни срещу  подправени вести. Но може би е прекомерно късно.

Солейо Куерво споделя, че в случай че в миналото изобщо е имало идеално време да се вкара инструмент за битка с подправените вести във Фейсбук, то това би била 2006 година, преди новинарският поток да промени всичко.

 
По публикацията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Бойчо Попов
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР